Boost je immuunsysteem met een zelfmassage-ritueel

 

 

Wil je jouw weerstand een ware boost geven zodat je fit de winter door kan komen?  In deze blog vertel ik je welke zelfmassagetechnieken je kunt toepassen om het zelfgenezend vermogen van je lichaam te stimuleren en wat je kunt doen als je extra hulp nodig hebt. Deze tips komen uit de oosterse kennis van accupressuur en de westerse reflexologie.

 

Als onze weerstand verzwakt is zijn we sneller vatbaar voor ziektes en kwalen. Vooral tijdens de koude, natte wintermaanden hebben veel mensen hiermee te kampen. Van alle ´verdedigingsmechanismen´ in je lijf, is je immuunsysteem het meest bekende. Het doel van dit systeem is het beschermen van je lichaam tegen indringers zoals virussen, bacteriën en parasieten. Je immuunsysteem heeft verschillende ´commando centrales`. Ze bevinden zich in je beenmerg, de thymusklier, de milt, de lymfeklieren en in je darmen. 

 

Hoe kun je zorgen dat je weerstand op peil blijft?

Naast gezonde gevarieerde voeding, voldoende (water) drinken, slaap en beweging is het van belang om iedere dag een momentje voor jezelf te nemen om te ontspannen. En soms kan je immuunsysteem wat extra hulp gebruiken om zich sneller te kunnen ontdoen van de afvalstoffen die het heeft opgeslagen. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een ziekteperiode, na een detox, na medicijngebruik (antibiotica) of na een langere periode van stress. Voetreflextherapie kan daarbij helpen (zie verderop).

 

Boost je weerstand met voetenbad- en zelfmassageritueel

Een mooi ritueel voor een momentje voor jezelf is dat je dagelijks of geregeld een voetbadje neemt, waarbij het water van het voetbad tot ruim boven de enkels komt. Hiermee breng je de energie in je lichaam uit je hoofd naar de voeten en dat brengt rust. Zeker als je het ook nog combineert met bijvoorbeeld magnesiumvlokken en een ontspannende essentiële olie, zoals lavendel.

Voor het versterken van het immuunsysteem kun je tijdens dit voetenbadje een aantal punten op je lichaam gericht masseren. Uiteraard kun je dat ook doen zonder voetenbadje.

Vier tips voor zelfmassage

1. Het kuiltje onder de bal van je voet.

Dit kuiltje kun je vinden als je tussen je grote teen en tweede teen naar beneden gaat. Dit is de reflexzone van de belangrijkste zenuwknoop in je lichaam die ontspanning geeft. In de oosterse leer is dit het beginpunt van de niermeridiaan, een energiebaan in je lichaam die in verbinding staat met je nieren. Je nieren zijn onderdeel van het reinigings-, ontgiftings- en uitscheidingsvermogen van het lichaam. Het masseren van dit punt helpt ook bij slapeloosheid. Masseer dit punt en stem de druk af op de gevoeligheid van het punt.

2. Het Maag-36 accupressuurpunt op je onderbeen.

Accupressuurpunt Maag 36 staat bekend als “het punt van een vitaal en lang leven” of “het punt van de honderd ziekten”. Het punt ligt een handbreedte onder je knie tussen de botten van je scheenbeen. Het voelt als een klein deukje. Als je je voeten op de vloer zet en de tenen naar je toetrekt zonder je voeten op te tillen, dan helpt dat ook om het punt te vinden. Het komt niet zo nauw aan op het punt zelf, het is een brede zone. Je kunt dit punt masseren en ook bekloppen met een ontspannen vuist.

3. De vliezen tussen je tenen en/of tussen je vingers.

Al drukkend en draaiend masseer je hiermee lymfezones in je lichaam.

4.  Borstgebied

Klop ook even op je borst op de plek van de thymus, het hoofd van het afweersysteem. En op de beginpunten van de longmeridiaan. Maak hiervoor een tuutje van je duim en vingers en tik hiermee op het midden van je borst en klop dan verder onder je sleutelbeen door naar de kuiltjes boven je oksel (Long 1). Strijk het daarna naar links en rechts af.

Voor meer uitleg en meer zelfmassagetips en video's, geef je op via mijn website, dan hou ik je op de hoogte.

Extra hulp via voetreflex

Zoals je ziet, kun je zelf al veel doen om het immuunsysteem optimaal te houden. Daarnaast kan voetreflextherapie ondersteunend werken met specifieke massages van je voeten en onderbenen voor het lymfestelsel, bij slaapproblemen, stress- en spijsverteringsklachten. Alle delen van je lichaam, zoals huid, spieren, organen, botten, klieren en zenuwen hebben namelijk een reflexzone op de voet.

Voetreflex is een effectieve manier om je weerstand een boost te geven en om op een natuurlijke manier ontstekingen en terugkerende infecties aan te pakken. Onderzoeken hebben aan getoond dat het aantal witte bloedcellen toeneemt. Dit betekent dat er meer zeg maar ‘verdedigers’ in je bloed zijn om het gevecht aan te gaan met ziekteverwekkers of ontspoorde cellen. Door druk- en massagegrepen op specifieke voetzones krijgt je energiestroom - via meridianen (energiebanen), zenuwstelsel, bloedsomloop en lymfevaten - weer vrij baan: je voelt je beter en het lichaam is in staat zichzelf te genezen.

Het geeft ook een diepe ontspanning wat erg belangrijk is voor herstel.

 

Preventieve werking voor behoud weerstand

Wist je dat voetreflexologie ook preventief werkt voor het behoud van een goede weerstand? Door regelmatig een behandeling te ondergaan zorg je voor meer ontspanning, wat ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam ten goede komt.

Tijdens een behandeling produceert het lichaam gelukshormonen zoals endorfine, oxytocine en serotonine. Deze hormonen werken stressverlagend, pijnstillend en hebben ook een positieve invloed op je slaap. Dit alles is natuurlijk bevorderlijk voor een goed werkend immuunsysteem!

 

Wil je jouw weerstand een ware boost geven zodat je fit de winter tegemoet kan gaan? Neem dan gerust contact met mij op, dan vertel ik je vrijblijvend wat ik voor je kan betekenen! Of kijk op de reviews wat het anderen heeft opgeleverd.

 

Barbara Ponteyn

Voetreflextherapeut Flex for flow

 

Spreekt je dit aan, geef je op voor mijn inspiratiemail of volg mij op: