Voetreflextherapeut Barbara Ponteyn

Voetreflextherapie heeft mij gegrepen omdat dit een effectieve manier is om het zelfgenezend vermogen van je lichaam aan te spreken. Het is fijn omdat aanraking alleen al weldadig kan zijn. Zelfs in EHBO situaties heb ik ervaren, is reflextherapie zeer behulpzaam. Na een stoot op knie of been kun je - door de energie direct af te voeren - pijn verminderen en blauwe, opgezwollen plekken voorkomen. Ook kan ik mijn hoofdpijn wegkrijgen door mijn grote teen te behandelen.

 

Het geeft mij enorm veel energie als ik andere mensen kan laten ervaren dat zij op een natuurlijke manier in staat zijn zichzelf te helpen om pijn of ongemak te verminderen of zelfs te herstellen. Al jaren, mede door mijn eigen ziekteprocessen en weerstand tegen medicijnen, verdiep ik mij in alternatieve geneeswijzen, zoals klassieke homeopathie, etherische oliën, mudra's en orthomoleculaire leer en voeding. 

 

Oorspronkelijk afgestudeerd als planoloog aan de Universiteit van Amsterdam, combineer ik nu mijn baan als beleidsmedewerker met mijn praktijk voor voetreflextherapie. Daarmee heb ik voor mijzelf een mooi evenwicht gevonden tussen denkwerk en lichaamswerk.

 

Klachtgerichte behandeling

Ik ben cum laude afgestudeerd aan de School voor Voetreflexologie, een vierjarige HBO-opleiding inclusief medische basiskennis. De methode die ik daar heb geleerd is een mooie en goed doordachte combinatie van kennis uit onder andere de fysiotherapie en accupunctuur, embryonale leer, meridiaantherapie en de Chinese 5-elementenleer. Het is dus een mix van oosterse en westerse geneeswijzen en kennis van het lichaam. Op deze manier kan ik klachtgericht behandelen, waarbij ik een klacht beschouw als onderdeel van lichaam en geest. Ik betrek daarbij alle mogelijke oorzaken of oorsprong van de klacht. 

 

Neuroreflexologie: de homeopathie van de voetreflex

Daarnaast heb ik meerdere keren een module Neuro(zenuw)reflexologie gedaan (en begeleidt) bij Total Health en heb ik de reader hiervoor uitgewerkt. Neuroreflexologie is een mooie techniek voor behandeling van acute, maar ook chronische pijnklachten. Het richt zich op 1 focuspunt en is daarmee de 'klassieke homeopathie' van de voetreflex. Dit wordt begeleidt met harmoniserende grepen om de golfreactie in goede banen te leiden. Deze mooie, vaak energetische grepen zet ik waar nodig in tijdens al mijn behandelingen. Ik ben erg enthousiast over de positieve effecten ervan!

 

Kennis van reguliere westerse geneeskunde

Naast mijn opleiding heb ik een opleiding medische basiskennis op HBO niveau volgens de Plato-vereisten gevolgd. Doordat ik de onderliggende oorzaak vanuit de reguliere westerse geneeskunde heb leren kennen, kan ik dit meenemen in het bepalen van de juiste voetreflexbehandeling. En ik weet nu wanneer het beter is om mijn cliënten te verwijzen naar een arts. Ook spreek en versta ik nu de taal van de artsen beter zodat samenwerking en overleg gemakkelijker is.

 

Onderzoek naar effectiviteit voetreflextherapie

Door middel van het volgen van themadagen, nascholingsdagen en praktijkbijeenkomsten op het gebied van voetreflexologie, hypnose, medische kennis en orthomoleculaire leer blijf ik mijn kennis graag uitbreiden. Ook doe ik mee met onderzoeken bij de School van Voetreflexologie naar de effectiviteit van voetreflextherapie bij bepaalde aandoeningen. 

 

Diploma's en certificaten:

2019 Iriscopie, nascholingsdag NVVT

2019 Neuroreflexologie, 3-daagse module Total Health

2019 Hypnoseseminar 2.0, Hypnose Instituut Nederland

2019 Chinflex Oosterse voetmassage, 2 daagse module Total Health

2019 Handreflexologie en aromatherapie, themadag NVVT

2019 Dynamiek van Chinese 5 elementen en voeding, themadag NVVT

2019 Rugklachten, (medische) nascholing SvV

2018 Reflexzones van de meridianen en chakra's, themadag NVVT 

2018 Hoofdpijn, (medische) nascholing SvV

2018 Onbegrepen klachten van het overactief immuunsysteem, Bonusan

2018 Neuroreflexologie, 3 daagse module Total Health

2018 HBO-Voetreflextherapie, vierjarige opleiding School voor Voetreflexologie (SvV)

2018 Overgang, medische nascholingsdag SvV

2018 Depressie, evolutionair en orthomoleculair, praktijkbijeenkomst Bonusan

2017 EHBO bij kinderen icm voetreflextherapie, medische nascholing SvV

2017 ADHD, (medische) themadag SvV

2017 Tenen Lezen, verdiepingsworkshop SvV

2017 Pathologie Longen, (medische) themadag SvV

2017 Terug naar een optimale hersenstofwisseling, Bonusan

2017 Spijsverteringsproblemen, praktijkbijeenkomst Bonusan

2017 Orthomoleculaire zorg voor een gezonde oude dag, praktijkbijeenkomst Bonusan

2016 Hallux Valgus, (medische) themadag SvV

2016 Menstruatieklachten, (medische) themadag SvV

2016 Artrose, (medische) themadag SvV

2016 Huidproblemen, (medische) themadag SvV

2016 Neuroreflexologie, module Total Health

2016 Voetreflextherapie, 2 -jarige opleiding School voor Voetreflexologie

2015 Pluis niet Pluis, (medische) themadag SvV

2015 Bursitis, (medische) themadag SvV