Home » Over mij

Voetreflextherapeut Barbara Ponteyn

Voetreflextherapie heeft mij gegrepen omdat dit een effectieve manier is om het zelfgenezend vermogen van je lichaam aan te spreken. Het is fijn omdat aanraking alleen al weldadig kan zijn. Zelfs in EHBO situaties heb ik ervaren, is reflextherapie zeer behulpzaam. Na een stoot op knie of been kun je - door de energie direct af te voeren - pijn verminderen en blauwe, opgezwollen plekken voorkomen. Ook kan ik mijn hoofdpijn als ik op tijd ben wegkrijgen door mijn grote teen te behandelen.

 

Het is mijn missie om andere mensen te laten ervaren dat zij op een natuurlijke manier in staat zijn zichzelf te helpen om pijn of ongemak te verminderen of zelfs te herstellen. Al jaren, mede door mijn eigen ziekteprocessen en weerstand tegen medicijnen omdat die mij niet goed deden, verdiep ik mij in alternatieve of liever gezegd complementaire geneeswijzen. Naast mijn studies voetreflextherapie en neuroreflexologie heb ik mij ook verdiept in klassieke homeopathie, etherische oliën, orthomoleculaire leer en voeding, lymfedrainage, biologische natuurwetten, mudra's, tenen lezen, energetische kennis en kunde en hypnose. 

 

Klachtgerichte behandeling

Ik ben cum laude afgestudeerd aan de School voor Voetreflexologie, een vierjarige HBO-opleiding inclusief medische basiskennis. De methode die ik daar heb geleerd is een mooie en goed doordachte combinatie van kennis uit onder andere de fysiotherapie en accupunctuur, embryonale leer, meridiaantherapie en de Chinese 5-elementenleer. Het is dus een mix van oosterse en westerse geneeswijzen en kennis van het lichaam. Op deze manier kan ik klachtgericht behandelen, waarbij ik een klacht beschouw als onderdeel van lichaam en geest. Ik betrek daarbij alle mogelijke oorzaken of oorsprong van de klacht. Door middel van het volgen van nascholingsdagen en praktijkbijeenkomsten blijf ik mijn kennis graag uitbreiden. 

Maar het belangrijkste is de intentie waarmee ik mijn behandelingen geef. Mijn visie is dat heelmaking ontstaat in de ontmoeting.

Neuroreflexologie: de homeopathie van de voetreflex

Ik heb mij extra verdiept in de Neuro(zenuw)reflexologie onder andere door het schrijven van de  reader voor de opleiding. Neuroreflexologie is een mooie techniek voor behandeling van acute, maar ook chronische pijnklachten. Het richt zich op 1 focuspunt en is daarmee de 'klassieke homeopathie' van de voetreflex. Dit wordt begeleidt met harmoniserende grepen om de golfreactie in goede banen te leiden. Deze mooie, vaak energetische grepen zet ik waar nodig in tijdens al mijn behandelingen. Ik ben erg enthousiast over de positieve effecten ervan!

Kennis van reguliere westerse geneeskunde

Naast mijn opleiding heb ik een opleiding medische basiskennis op HBO niveau volgens de Plato-vereisten gevolgd. Doordat ik de onderliggende oorzaak vanuit de reguliere westerse geneeskunde heb leren kennen, kan ik dit meenemen in het bepalen van de juiste voetreflexbehandeling. En ik weet nu wanneer het beter is om te verwijzen naar een arts. Ook spreek en versta ik nu de taal van de artsen beter zodat samenwerking en overleg gemakkelijker is.